Kriz Durumlarıyla Başetme - Haberler | İleri Bilim Koleji

Kriz Durumlarıyla Başetme

14 Mart 2020

Çocukların kriz durumlarıyla başetme kapasitelerinin nasıl arttırılacağı yönünde izlenecek adımları, İleri bilim Koleji Rehberlik Servisi sizler için hazırladı.

Dünyada ve ülkemizde bir panik hali yaşatan virüs salgını, en başta çocuklarımızın sağlığı adına endişelerimizi artırmaktadır. Bununla birlikte bu tür toplumsal kriz durumlarında çocuklarımıza yaşanan durumu nasıl açıklayacağımız sorusu önem kazanmaktadır. Bir çocuğun krize yaklaşımı biz yetişkinlerin duygu ve davranışlarıyla yakından ilişkilidir. Genel manada yaşanan olayların doğru ve öz anlatımla, olaylar karşısında sakin ve sağduyulu bir yaklaşımla, kafa karıştırıcı olumsuz duyguları tetikleyen bilgi kirliliklerinden uzak açıklamalarla çocuğun içinde bulunduğu durumlar ve olaylar dizisine ayak uydurması desteklenmelidir. İşte izlenecek doğru adımlar:

• Yetişkinler olarak; düşünce ve duygularımızın çocuklarımıza sirayet edeceği bilgisiyle travmatik yaşantıya yönelik duygu ve düşüncelerimizi düzenlemeye çalışmalıyız.

• Doğru bilgileri edinmeye çalışarak çocuğumuza da olayları yaşına uygun bir şekilde doğru ve eksiksiz anlatmalıyız. Okulöncesi dönemde hastalık durumlarını anlamlandırmak somut içeriklerle kolaylaşacaktır. Bu sebeple oyuncaklar, kitaplar, videolar kullanmak uygun olabilir. İlerleyen yaşlarda da çocuğunuza eşlik ederek salgın ve önlemleri konusunda araştırma yapmasını teşvik edebilirsiniz.

• Bilmediğimiz durumları henüz öğrenmediğinizi ifade etmek ve araştıracağınızı iletmeniz gerekir. Yanlış bilgiler vermek zihninin ve duygularının daha fazla karışmasına sebep olacaktır.

• Çocuğunuzu rahatlatmak amacıyla gerçeğe uygun olmayan, sonucunu kontrol edemeyeceğiniz vaatlerden kaçınmalısınız. “Merak etme, bizim ailemize hiçbir şey olmayacak.” gibi bir ifade sizi zor duruma düşürebilir ve çocuğunuzun güven hissini zedeleyebilir. Bunun yerine “Evet hastalık riski var; ancak korunma yöntemlerini biliyoruz. Bunları uygulayabiliriz.” İfadesi daha doğru ve güven veren bir açıklama olacaktır.

• Mevcut hassasiyetlerin olağan dışı halinin bir süre geçerli olduğunu, salgın halinin geçeceğini, önlemlerle bu süreyi verimli kullanmamız gerektiğini hatırlatın.

• Korunma yöntemlerinin sadece bu virüsle ilişkili olmadığını, tüm hastalıklar için temel önlemler olduğunu vurgulayın ki yeni duruma ilişkin kaygılı ve takıntılı davranışlar geliştirmesin. El yıkama, sağlıklı beslenme, kamusal alanda uygun düzeyde fiziksel temas her zaman uymamız gereken sağlık önlemleridir.

• Ülkece aldığımız önlemlerin uzantısı olarak okul rutinlerinin bozulduğunun farkında olup; ev içinde günlük rutinlerini, ders çalışma alışkanlıklarını korumaya özen göstermelisiniz. Çocuk olağandışı durum içerisinde hissedip paniğe kapılmak yerine güvenli alanında kriz durumla başetmeyi öğrenecektir.

• Salgın konusunu günlük gündeminizden uzaklaştırmaya çalışın. Çocuğun zihninde felaket senaryoları oluşturmaktan kaçınmalısınız. Haber kanallarında veya yetişkin sohbetlerinde geçen hikayeler biz yetişkinleri bile bir miktar kaygılandırırken; çocuklar için başedilemeyen bir felakete dönüşebilir.

• Çocuğunuzun sorularını duymak ve merakını görmek önemlidir. Bu yüzden iyi bir dinleyici olmalısınız. İhtiyaç duyduğu kadar bilgi verip; yanlış bildiklerini de düzenlemelisiniz.

Sonuç olarak içinde bulunduğumuz her durum ve olay bir süreçtir. Her çatışma, her kaos ve kriz biz yetişkinlerin ve çocuklarımızın zorluklarla başedebilme kapasitesini artırmak için ciddiye alınması ancak; abartılmaması gereken bahanelerdir.